Magnezyumun (Mg) , vücutta gerçekleşen metabolik olayların yaklaşık %80’ini kapsayan, 600’den fazla enzim aktivitesini yöneten çok önemli bir mineral olduğunu biliyor muydunuz? Kas ve sinir sisteminden kalp sağlığına, egzersiz performansından kan şekerinin düzenlenmesine kadar birçok farklı işlevde görev alır.
İşte 9 maddede magnezyumun sağlık için faydaları;
1- Kemik sağlığını destekler
Vücudumuzdaki magnezyumun yaklaşık %60’ı kemiklerde bulunur. Yapılan bazı çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kemiklerde kırılganlık ve zayıflık yaratan osteoporoz riskini artırabileceğini göstermekte.
2- Kalp sağlığını destekleyebilir.
Magnezyum, kan basıncı seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalıkları için çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Eksikliğinde tansiyon yüksekliği ve spazmlar gelişirken, kan yağlarında da yükseklik yaşanabilir.
3- Regl öncesi semptomları (PMS) iyileştirebilir
Magnezyum seviyeleri adet düzenini etkiler ve eksikliğinde PMS semptomları kötüleşebilir. Ayrıca gebelik ve emzirme dönemlerinde de magnezyum ihtiyacı artar.
4- Migren atakları
Migren hastalarında Mg emiliminde genetik yetersizlik, böbrekten Mg kaybı, düşük besinsel alım vb nedenlerle yetersizlik gelişebilmektedir. Yapılan bazı çalışmalar magnezyum takviyesinin migren ataklarının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
5- Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi
Magnezyum takviyeleri, kan şekeri kontrolünde önemli bir faktör olan insülin duyarlılığı üzerine etki gösterebilir. Özellikle obez çocuklardaki komplikasyonların (insülin direnci, ateroskleroz vb) önlenmesinde Mg’den zengin beslenme önem kazanmakta.
6- Ruh hali değişikliklerinde etki gösterebilir.
Magnezyum seviyesindeki azalma depresif semptomlara neden olabilmektedir. Özellikle tekrarlayıcı depresif bozukluklarda takviye olarak alınması olumlu etki yaratacaktır.
7- D vitamini seviyeleri üzerinde etkilidir.
Magnezyum olmadan D vitamini vücutta aktive olamaz ve kullanılamaz. Bu nedenle sağlıklı bir kas ve iskelet sistemi için; D vitamini açısından hem güneşten yaralanmak hem de yeterli Mg alımı sağlamak gerekir.
8- Egzersiz performansı üzerine etkili olabilir.
Hücresel enerji üretimi ve depolanmasında, hücre büyüme ve çoğalmasında yer alan magnezyumun yetersizliği fiziksel performansta azalmaya neden olur. Yapılan birçok çalışma düzenli takviye olan sporcuların yüksek performans gösterdiğini belirtmektedir.
9- Kaliteli bir uyku
Magnezyum melatonin hormon salınımında rol aldığından eksikliğinde uyku kalitesi negatif yönde etkilenir.
MAGNEZYUMDAN ZENGİN BESİNLER
- Muz
- Avocado
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Kabak çekirdeği, badem, yer fıstığı
- Kuru baklagiller
- Soya fasulyesi
- Süt, Yoğurt
- Bitter çikolata
- Tam tahıllılar (buğday, arpa, yulaf, kinoa)
Merve Mahi KURT
DİYETİSYEN