Ramazan Ayı beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sahura kadar aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar alın.
- Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.
- Sahur öğününü atlamayın mutlaka yapın. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta,
- tam tahıllı ekmek gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba zeytinyağlı yemekler ve yoğurttan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
- İftara çorba, peynir, zeytin, kuru meyve gibi hafif yemeklerle başlayıp 15-20 dk sonra az yağlı et yemeği ile devam edilebilir. Yanında kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip çok hızlı düşürerek ani açlık hissine neden olan beyaz ekmek, pirinç pilavı, patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı tam buğday, kepek ekmeği ve kepekli makarna tercih edin
- Mümkün olduğunca iftar ve sahurda sağlıklı yağ içeren ve tokluk hissini destekleyecek çiğ badem ,ceviz, avokado gibi yağlı tohumlar tüketmeye özen gösterelim.
- İftarda aşırı şerbetli yağlı kızartılmış tatlılar yerine sütlü tatlılar( sütlaç/ güllaç/ muhallebi) veya meyveli tatlılar tercih edelim.
- Sahur ve iftar arasında en az 2,5 lt su içiniz. Suya ek olarak sıvı elektrolit ihtiyacını karşılayacak sıvılar süt, ayran sade soda, taze sıkılmış sebze ve meyve suları, komposto, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Ancak kafein içeriği yüksek ve susuzluk hissi oluşturacak çok fazla çay ve kahve içmekten kaçının.
- Özellikle ızgara fırında haşlama gibi yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmuş kızartılmış salamura yemeklerden uzak durulması gerekir.
- Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketimine dikkat edin. Yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler kurubaklagiller, tam buğday ve kepek ekmeği, sebzeler, salata, kabuklu meyveler tercih edilmesi kabızlığa karşı yardımcı olacaktır.
Dyt. Bensu Nalbant