fbpx
Turist İshali

Turist İshali Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Uzun bayram tatili ile açılan yaz sezonunda çoğu kişinin yaşadığı tablo: Turist ishali!

Sık rastlanan seyahat hastalıklarından biri olan turist ishali, seyahat eden insanların yeni bir çevrede farklı su, yiyecek veya bakterilere maruz kalmaları sonucu gelişir.

Yaygın olarak seyahatin ilk haftalarında ortaya çıksa da seyahat sonrasında da görülebilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, abdominal kramplar, hafif ateşle kendini gösterir. Genellikle de hafif ve kısa sürelidir.

DİYARE (İSHAL) BESLENME ÖNERİLERİ
• Hijyen: Korunmanın en önemli yolu hijyendir. Musluk suyu yerine şişe su içmek, çiğ sebzeden uzak durmak ya da çiğ sebze ve meyveleri iyice yıkayıp tüketmek oldukça önemli.
• Sıvı alımını arttırın: İshalde vücuttan sıvı ve elektrolit kaybı yaşanır. Bu nedenle bol sıvı tüketmek önemlidir. Su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları ya da elektrolit içeren sporcu içeceklerini tercih edebilirsin.
• Posa: Yüksek posalı yiyeceklerden kaçınmalısın. Lifli gıdalar sindirim sistemini daha fazla uyarabilir ve bağırsak hareketliliğini artırabilir. Beyaz pirinç, patates haşlama/püresi, beyaz ekmek, şeftali, muz, yoğurt gibi besinler bu süreçte sindirim sistemini yormadan rahatlatabilir.
• Probiyotikler: Bağırsak florasının dengesi bozulabilir. Probiyotiklerle faydalı bakteri sayısını artırıp sindirim sistemini destekleyebilirsin. Yoğurt, kefir ve probiyotik takviyelere başvurabilirsin.
• Aşırı yağ ve baharattan kaçının: Bu tür yiyecekler mideyi de tahriş edip semptomları artırabilir. Sınırlamak mümkünse tamamen kaçınmak faydalı olacaktır.
• Şeker ve şekerli yiyeceklerden (reçel, marmelat, helva vb) kaçının.
• Doktora başvurun: Yaşanan diyare uzun süreli ve alınan önlemler faydalı değilse bir doktora başvurun. Gerekliyse elektrolit içerikli çözeltiler ya da ilaç tedavisi uygulanabilir.

Merve Mahi KURT
DİYETİSYEN

Paylaş: